Verzamelaar - Collector

Lezen is vrij op dit forum.
Een aantal functies werken niet als je niet bent ingelogd.
Wil je ten volle dit forum genieten en meedoen, wordt dan lid door je te registreren.
Activeer je lidmaatschap via de mail die je krijgt en log in.
Verzamelaar - Collector

Communiceer met verzamelaars.


  Stripgeschiedenis

  Deel
  Marjacco
  Marjacco
  Admin

  Aantal berichten : 1449
  Registratiedatum : 24-12-08

  Stripgeschiedenis

  Bericht van Marjacco op ma 11 okt 2010 - 10:28

  Nederlandstalige stripgeschiedenis.
  Lambiek net
  Marjacco
  Marjacco
  Admin

  Aantal berichten : 1449
  Registratiedatum : 24-12-08

  Re: Stripgeschiedenis

  Bericht van Marjacco op ma 11 okt 2010 - 11:05

  Een reis door comics: strip is kunst  De eerste strip dateert waarschijnlijk uit 1493. De graaf van Meurs gebruikt in een brief tekeningen met tekstballonnen om de lezer niet alleen in woord maar ook in beeld zijn boodschap duidelijk te maken. Hieronder een kopie uit de brief, die zich bevindt in het gemeentearchief van Zutphen.  Gedurende lange tijd waren volksprenten heel populair. Deze werden gedrukt en onder het volk verspreid. In de 19e eeuw verschenen de eerste prentenboeken - de voorlopers van het stripboek zoals we dat vandaag de dag kennen.

  Eind 19e eeuw verschenen in Amerika de eerste komische strips in zondagsupplementen van verschillende kranten. In 1896 verscheen in de Hearst New York American de eerste komische strip, genaamd ´The yellow kid´.
  Na de beurscrash van 1929 kreeg het stripboek in Amerika een nieuwe impuls. Avonturen werden weergegeven en drie typen strips vonden hun weg naar het volk: Detective verhalen (Dick Tracey), Science Fiction (Flash Gordon) en Jungle verhalen (Tarzan).

  Het succes van deze stromingen gaf het groene licht voor de gouden tijd van de stripboeken, aangevoerd door de typisch Amerikaanse stripfiguur: de superheld. Hebben we het over superhelden dan steekt er één met kop en schouders boven de rest uit, niet alleen op het gebied van historie maar tevens commercieel. Natuurlijk gaat het over Superman, met in zijn kielzog Batman. In de 5 oorlogsjaren werden zo´n 400 superhelden gecreëerd, vaak gebaseerd op het Superman model. Slechts enkelen wisten te overleven.

  Zoals ook de film- en tegenwoordig zelfs de games-industrie is verweten, werd de strip-industrie begin jaren ´50 beschuldigd van het aanzetten tot vandalisme en corruptie onder jongeren. Dit maakte de weg vrij voor een nieuw soort strip: de intellectuele strip.

  Zie verder Comics op Cult Kanaal
  Marjacco
  Marjacco
  Admin

  Aantal berichten : 1449
  Registratiedatum : 24-12-08

  Re: Stripgeschiedenis

  Bericht van Marjacco op di 19 okt 2010 - 9:29

  Meer over de strip vind je op de Stripverhaal afdeling van Wapedia
  Het stripverhaal (ook beeldverhaal of strip(album) genoemd) is een van de oudste vormen van literatuur. Een stripverhaal wordt gevormd door een serie van afbeeldingen die een verhaal vormen. Een stripverhaal wordt gemaakt door een striptekenaar en een scenarist. Soms schrijft de tekenaar tevens het scenario, soms werken er meerdere personen aan het tekenwerk (schetsen, inkten, letteren) of aan het verhaal. Een typisch Amerikaanse vorm van een stripverhaal is de comic, een bekende Japanse versie is de manga.

  Gesponsorde inhoud

  Re: Stripgeschiedenis

  Bericht van Gesponsorde inhoud


   Het is nu wo 23 jan 2019 - 17:43